Kotisivu                   

 Usein kysyttyä Mittarin lukuohje

 

 

 

PALJONKO VUOTAVA HANA HAASKAA RAHAA

Näin paljon erilaiset vuodot maksavat:

Millainen vuoto Kuinka iso vuoto Vuotava määrä /vuosi Euroa / vuosi (vesi + viemäri) Euroa / vuosi (vesi)
Tiheä tippavuoto Ompelulangan läpimitta 30 m3 66 € 27 €
Ohut vesivirta Parsinneulan läpimitta 300 m3 660 € 270 €
WC-istuimen jatkuva vuoto Tulitikun läpimitta 3.000 m3 6.600 € 2.700 €
Jatkuva vesivirta Lyijykynän läpimitta 30.000 m3 66.000 € 27.000 €

1 m3 on tuhat litraa eli noin 110 sangollista. Lämpimän veden vuoto voi moninkertaistaa kustannukset, sillä veden lämmittäminen kaksinkertaistaa kustannukset.


MIKÄ ON VEDEN KOVUUS

Veden kovuudella tarkoitetaan veden sisältämän kalsiumin (Ca arkikielessä kalkki) ja magnesiumin (Mg) yhteismäärää ja sen yksikkönä on mmol/l kalsiumkarbonaatiksi laskettuna.  Aiemmin veden kovuuden yksikkönä käytettiin kovuusastetta ° dH (ns saksalainen aste). Veden kovuus on 1 ° dH, kun siinä olevien magnesium- ja kalsiumionien yhteistä ainemäärää vastaava kalsiumoksidimäärä on 10 mg/l.
1 ° dH,= 0,178 mmol/l

Paavolan Vesi Oy:n jakaman veden kovuusarvo on noin 0,2 - 0,4 mmol/l (noin 1,0 - 2,5° dH, ns. saksalainen aste). 

Pesuainepakkausten kyljessä on usein mainittu annostelumäärä erilaisille veden kovuusarvoille. Koska yhtiömme jakama vesi on suhteellisen pehmeätä, hyvän pesutuloksen saavuttamiseksi riittävät jo pienetkin annostelumäärät! Pesuaineen oikealla annostuksella säästetään myös luontoa, sillä osa hyödyntämättömästä pesuaineesta joutuu jäteveden mukana vesistöön. Myöskään erillisiä pehmennysaineita ei tarvita astianpesu- eikä pyykinpesukoneissa yhtiömme toimialueella.
 


PALJONKO ON VEDEN pH

Paavolan Vesi Oy:n jakaman veden pH arvo on noin 7,0 - 7,5. Karinkannan kylällä veden pH on noin 8,0 - 8,5.
 


MIKSI VESI ON SAMEAA TAI VALKOISTA

Se johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista kun veteen on päässyt esimerkiksi liitostöiden johdosta ilmaa. Ilmiö on vaaraton ja vesi muuttuu melko nopeasti seistessään kirkkaaksi. Kuumassa vedessä sameutta ilmenee lähes aina. Ilma poistuu ylöspäin, jolloin vesi kirkastuu alhaalta ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö.


MIKSI VESI ON JOSKUS RUSKEAA TAI MELKEIN MUSTAA

Syynä on yleensä joko yleisestä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkosta peräisin olevien kerrostumien (rauta ja mangaani) irtoaminen. Irtoaminen johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden johdosta. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen huuhtelun jälkeen, ota yhteys vesilaitokseen. Tällainen vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta veden juomista on silti syytä välttää kunnes haitta poistuu. Pyykkejä ja vesikalusteita vesi saattaa kuitenkin värjätä.


NÄYTTÄKÖ VESIMITTARI OIKEIN

Vesimittarit kuuluvat vakauslainsäädännön piiriin ja mittarien virhe saa olla +/- 5 %. Vesilaitos seuraa asiakkaidensa vedenkulutusta ja ilmoittaa poikkeuksellisen suurista muutoksista, mutta asiakkaan olisi hyvä itse lukea vesimittaria sopivin kuukauden-kahden välein, ettei yllätyksiä pääse tapahtumaan. Mittarit pyritään vaihtamaan  8 -10 vuoden välein.  Mikäli asiakas epäilee mittarin näyttävän väärin, voi sen itsekin tarkistaa juoksuttamalla vettä astiaan 10 - 20 litraa ja vertaamalla mittarin lukemaa. Vesiyhtiö tarkistaa pyynnöstä vesimittarin. Mikäli mittarista ei löydy virhettä, vesiyhtiö laskuttaa asiakasta tarkistusmaksulla.
 


MIKSI VESIMITTARIN LASIN ALLA ON VETTÄ

Kyseessä on ns. märkälaskinmittari, jonka lasin alla kuuluukin olla vettä.
 


KUINKA SUURI ON "NORMAALI" VEDENKULUTUS

Asuinkiinteistöjen keskimääräinen vedenkulutus on n. 150 l/vrk/asukas.
 


VOIKO LÄMMINTÄ VETTÄ KÄYTTÄÄ RUOANVALMISTUKSESSA

Lämmintä vettä ei suositella käytettäväksi ruoan valmistuksessa, sillä lämmin vesi saattaa liuottaa kiinteistön sisällä kiinteistön omasta putkistosta raskasmetalleja veteen. Tästä syystä kylmä vesi on laadullisesti parempaa kuin kuuma vesi. Lämmin vesi ei täytä talousveden laatuvaatimuksia ja laatutavoitteita, koska se lämmitetään kiinteistön toimesta sen omassa lämpimän käyttöveden varaajassa.
 


SAAKO RUOANTÄHTEET LAITTAA VIEMÄRIIN

Ei. Viemäri on tarkoitettu vain jätevesien kuljettamiseen, eikä sinne pidä missään nimessä laittaa mitään kiinteitä jätteitä, koska ne voivat tukkia viemärin. Myös ruokien sisältämät rasvat voivat olla hankalia. Vessapaperi ei haittaa, koska se on valmistettu viemärissä hajoavaksi.
Lisäinfoa viemärin käytöstä löytyy täältä
.